Beloning voor wie lege winkels aantrekkelijk maakt

08/12/2020

Het stadsbestuur wil de leegstand in handelspanden aanpakken door eigenaars die inspanningen leveren om ondernemers aan te trekken, financieel te belonen. Dat extra moeite doen werkt, bewijst Philippe De ­Schepper, die via een flexibel contract zijn winkelpand gevuld kreeg.
Het stadsbestuur ijvert ervoor om zo veel mogelijk handelaars en horecazaken te verzamelen binnen een gebied in de stadskern. Vorig jaar stond daar 15 procent van de zaken leeg, in 2013 was dat nog meer dan één op de vier. Een van de maatregelen is om eigenaars van winkelruimtes in het zogenaamde focusgebied maximaal twee jaar vrij te stellen van leegstandsbelasting. In ruil daarvoor moeten de eigenaars inspanningen doen om het pand ingevuld te krijgen.
Er zijn drie basisvoorwaarden: het pand op het Vlaams platform BizLocator plaatsen, het zichtbaar te koop of te huur aanbieden én een relevante huur- of verkoopprijs vragen. “Daarnaast moeten de eigenaars minimaal drie andere, zelf te kiezen inspanningen leveren”, zegt schepen voor Economie Ine Somers (Open VLD). “Dat kan gaan om structurele aanpassingen aan het pand, of om het opstellen van flexibele contracten voor pop-ups. Zo hopen we dat handelspanden opgevuld raken of dat ze op z'n minst attractiever worden.”

bron: Het Nieuwsblad, regionaal 'Dender'. (p.6) - 03 dec 2020